In Italia pasta se consuma in diverse retete care mai de care , mai delicioase si ca prim fel de a incepe o cina. Facuta  din grau dur ( grau durum ), ce are o caliatate superioara graului normal ( grau moale )si bogat in fibre cu un continut mare de gluten , se gaseste in comert in diverse forme ( mezze maniche , penne rigate , ruote , farfalle etc. ) si cu amestec de ou . Deoarece se poate pregati rapid si  in mii de feluri cu sosuri sau cu salse , calde sau reci  , cu legume sau carne nu te poti satura niciodata de manca pasta . In medie un Italian manaca in fiecare zi 100 gr. de pasta, ceea ce este sufficient pentru o alimentatie sanatoasa  si in acelasi timp simpla ce poate fi combinata lejer cu alte diverse alimente care sa echilibreze aceasta mica placere  . Ajungi acasa seara de la munca esti obosita si nu stii ce sa gatesti , simplu , o portie de pasta cu rosii si busuioc proaspat care nu dureaza mai mult de 20 minute , iti poti incanta familia cu un prim fel sanatos , gustos si ieftin .Binenteles multe retete le vei gasi pe aceasta pagina , unele dintre cele mairapi de si  consumate de italieni .Nu ezita sa incerci si retetele de pasta proaspata care dau un gust extraordinar  mancarurilor tale .Voi descrie cateva din secretele italienilor pentru o reusita exceptionala in bucatarie preparand retetele cu paste.  
      

Pasta cu ulei de masline , usturoi si ardei iute

Durata : 15 min.            Portii : 4 persoane

INGREDIENTE :

- 2 catei de usturoi
- 400 gr, spagheti
- 2 ardei iuti
- 100 mlulei de masline extra virgin
- sare

MOD DE PREPARARE : 

   Puneti la fiert pasta in apa sarata, intre timp intr-o tigaie adanca se pune la incalzit uleiul la foc mic. Dupa ce s-a incalzit uleiul ,stigeti focul ,adaugati usturoiul zdrobit, ardeii iuti si lasati 2 - 3 minute ca uleiul sa absoarba aromele .  
Cand pasta s-a fiert, strecurati de apa si adaugati in tigaia cu uleiul si usturoiul ,amestecati bine la foc mic pentru 30 de sec. si serviti bine incalzite cu parmezan ras .




Pasta rece cu rosii , busuioc si branza  

Durata : 15 min.            Portii : 1 persoana 

INGREDIENTE :   

- 250 gr. pasta scurta
- 15 rosii cherry
- 150 gr. urda 
- un smoc de busuioc 
- sare 
- piper
- 50 gr. de rosii uscate in ulei 

MOD DE PREPARARE :    

Puneti la fiert pasta in apa sarata . 
In timp ce pasta fierbe , puneti intr-un castron rosiile cherry taiate  , busuiocul tocat gros si rosiile uscate taiate fasii apoi sarati si piperati . Scurgeti pasta sub apa rece si adaugati in castron amestecand cu rosiile condimentate si cu un fir de ulei de masline extravirgin . 
Se serveste cu putina urda . Pofta buna ! 

Pasta cu masline     

Durata : 30 min.            Portii : 4 persoane

INGREDIENTE :    

- 300 gr. spaghetti 
- 10 rosii uscate 
- o mana de masline 
- ardei iute 
- ulei de măsline extra virgin
- busuioc
- sare 

MOD DE PREPARARE :  

Taiati rosiile uscate , maslinele , busuiocul si ardeiul iute . Amestecati toate ingredientele si calitile in ulei de masline intr-o tigaie mai mare, la foc mic.
Fierbeti pasta in apa sarata , scurgeti de apa si adaugati in tigaie peste ingredientul gata facut, amestecati rapid adaugand si o lingura din apa de fierbere a pastelor.
Se servesc imediat cu parmezan ras . Pofta buna! 

Pasta all'Arrabbiata      

Durata : 25 min.            Portii : 4 persoane

INGREDIENTE :    

- 400 gr. penne rigate
-  2 catei de usturoi
- 4 linguri de ulei de masline extra virgin
- 100 gr. parmezan ras (de preferat branza pecorin romano)
- 2 ardei iuti rosii 
- 400 gr. de rosii mature
- 3 linguri de patrunjel tocat

MOD DE PREPARARE :   

Intr-o tigaie incalziti uleiul de masline extra virgin . Caliti usturoiul si ardeii iuti! Aveti grija cand caliti usturoiul si ardeii pentru ca poate duce la rezultate neplacute daca focul este prea mare. 
Dupa ce s-a calit usturoiul ajungeti rosiile taiate in cubulete mici si gatiti pentru 5 minute . Intre timp fierbeti pasta in apa sarata. 
Cand pasta e gata , scurgeti de apa si adaugati peste sucul din tigaie , ajungeti patrunjelul proaspat tocat si amestecati pentru un minut la foc mic.
Se serveste cu parmezan ras deasupra .
Pofta buna! 

Lasagna cu sos de carne

Durata : 1 ora             Portii : 4 persoane

 INGREDIENTE :

- 250  gr.  foetaj pentru lasagna
- 300 gr. carne macinata
- 500 gr.  suc de rosii
- 1 morcov
- o bucata mica de telina
- 4 linguri de ulei de masline extra virgin
- sare
- o mozzarella de 300 gr.(taiata in cubulete mici)
- 300 gr. de sos bechamel ( se poate prepara si acasa)
- 150 gr. de parmezan

MOD DE PREPARARE  :

Prepararea sosului : intr-o tigaie punem sucul de rosii, sare, ulei de masline , telina si morcovul lasam sa fiarba 5 min. , dupa care punem carnea macinata si acoperim tigaia pentru alte 5 min. Ajungem un pahar de apa si lasam sa fiarba pentru 15 min.                
Intr-o tava punem o baza de putin suc de carne, si aranjam primul strat de foetaj , peste punem un strat  de suc de carne cu sosul bechamel , cateva cubulete de mozzarella  si putin parmezan, Repetati de doua ori stratul de foetaj, suc de carne , sosul bechamel, mozzarella si parmezanul. La sfarsit trebuie sa avem 3 straturi.
Cuptorul trebuie sa fie incalzit la 180 de grade si bagam lasagna pentru 20 de min.

 


Pasta cu dovlecei

Durata :                   Portii : 4 persoane

INGREDIENTE :

- 360  gr. de pasta (de preferat un format scurt) 
- 400 gr. dovlecei nu prea mari
- 200 ml. de smantana
- 3 catei de usturoi
- 3 linguri de ulei de masline extra virgin
- sare 
- piper
- parmezan ras

MOD DE PREPARARE

Spalati si curatati dovleceii , dupa taiatii in felii sau betisoare. Gatiti dovlecei ,cu uleiul de masline si usturoiul zdrobit. Intre timp fierbeti pasta in apa sarata. 
Cand pasta va fi gata , scurgeti de apa si adaugati in  tigaia cu dovlecei , ajungeti smantana si amestecati pentru 30 sec. la foc mic . Se serveste cu parmezan ras .





Spagheti alla carbonara

Durata :                   Portii : 4 persoane

INGREDIENTE :

- 400 gr. spagheti
- 120 gr. slanina afumata
- 4 oua
- 4 linguri cu varf parmezan ras
- o lingura ulei de masline extra virgin
- sare
- piper macinat

MOD DE PREPARARE

Taiati slanina in cubulete sau feliute (dupa gust). Fierbeti spaghetele in apa lejer sarata ,intre timp bateti ouale cu parmezanul . Gatiti slanina in ulei , intr-o tigaie la foc moderat incat sa nu se sece . Scurgeti pasta si amestecati cu slanina in tigaie pentru un minut dupa care intr-un castron suficient de mare puneti ouale batute cu parmezanul si adaugati pastele cu slanina amestecand destul de rapid cu un minim de enrgie astfel incat ouale se transforma intr-o crema moale fara cocoloase.Se serveste cu piper presarat.


Pasta cu rosii si busuioc

Durata : 25 min             Portii : 4 persoane 

INGREDIENTE :

 - 400 gr. pasta ( pasta scurta penne rigate)
- 10 rosii micute
- 1 ceapa
- 6 foi de busuioc proaspat
- 3 linguri de ulei de masline extra virgin
- sare

MOD DE PREPARARE

Taiati ceapa in felii subtiri si prajiti in 3 linguri de ulei de masline. Spalati rosiile si adaugatile peste ceapa zdrobind usor cu dosul unei furculite . Lasati sa coaca 10 min la foc mic. Intre timp fierbeti pasta in apa sarata . 
Cand pasta a fiert , scurgeti de apa , si adaugati pasta in tigaie cu sosul de rosii gatit amestacand pentru un minut la foc mic  . Adaugati sare dupa gust si foile de busuioc . Se serveste imediat la masa.

 









Macaroane ala Amatriciana

Durata : 15 min.             Portii : 4 persoane

INGREDIENTE :

- 400 spagheti
- 100 gr. slanina
- 4 rosii
- un pahar de vin alb sec
- parmezan ras 
- sare
- 3 linguri ulei de masline extra virgin
- un ardei iute

MOD DE PREPARARE :

Taiati slanina in cubulete sau benzi dupa ce a-ti eliminati pielea(sorici).
Prajiti intr-o tigaie cu uleiul de masline si ardeiul iute faramitat.
Cand partea grasa devine un pic transparenta turnati vinul si lasati sa se evapore.Dupa ce sa evaporat vinul scoateti slanina pe o farfurie si acoperti sa ramana calda.
Acum spalati rosiile taiati in fasii si curatati de seminte dupa care le punem la gatit in sosul ramas de la slanina . Intre timp fierbeti pastele in apa sarata .
Cand pastele au fiert se pun peste rosii in tigaie si adaugati si slanina , amestecati 30 de sec . pe foc.
Se servesc cu piper si parmezan ras.

Pasta cu ton 

Durata : 15 min.             Portii : 4 persoane

INGREDIENTE :
  
- 350 gr pasta (mezze maniche)
- 2 catei de usturoi
- 400 gr. suc de rosii
- o lingura patrunjel faramitat
- ardei iute macinat
- sare
- 200 gr. ton
- 4 linguri de ulei de masline extra virgin
- 2 fasii de ansoa

MOD DE PREPARARE :

Zdrobiti cele 2 capatani de usturoi si gatitile intr-o tigaie cu fasiile de ansoa si uleiul de masline .Pana sa se dizolve ansoa adaugati ardeiul iute macinat si tonul faramitat amestectai bine si dupa ajungeti sucul de rosii, patrunjelul si putina sare dupa gust, gatiti pana sucul se va restrange putin.
Intre timp fierbeti pasta in apa cu sare. Cand e gata strecurati pasta de apa si amestecatile cu sosul de ton pregatit.
Se servesc calde cu putin patrunjel faramitat. 
Pofta buna!

Pasta cu somon

Durata : 40 min.            Portii : 4 persoane

INGREDIENTE :

- 320 gr. pasta
- 300 gr. somon afumat
- 250 gr. samntana 
- 100 ml. vin alb 
- ulei de masline extra virgin
- sare 
- piper
- un catel usturoi
-un mic smoc de patrunjel

MOD DE PREPARARE :

 Curatati catelul de usturoi si gatiti intr-o tigaie cu ulei de masline. Cand s-a rumenit se scoate din tigaie si se adauga somonul taiat in bucati mici. Se inabuse cu vinul alb si se lasa la foc moderat pana se evapora , amestecand  des , apoi se stinge focul se adauga patrunjelul faramitat  si se lasa la cald.
Se pune pasta la fiert in apa sarata . Cand pasta e aproape gata se amesteca somonul cu smantana la foc mic. Strecurati pasta de apa si turnati in tigaie peste somon se amesteca bine si se serveste imediat. 
Pofta buna!

 








0 comentarii: