Orez cu sofran  

Durata : 30 min.            Portii : 4 persoane

INGREDIENTE :
  
- 125 gr. unt
- un pahar vin alb
- 1 litru apa calda (de preferat supa de legume)
- 1 ceapa
- 150 gr. parmezan ras (grana padano)  
- 1 pliculet de sofran
- 350 gr. orez (orez carnaroli) 

MOD DE PREPARARE :  
  
Incepeti reteta cu tocarea cepei marunt. Topiti la foc mic 80 gr. de unt dupa care ajungeti ceapa tocata si amestecati cu o lingura de lemn, pana se ingalbeneste ceapa.
 Adaugati orezul si gatiti pana cand se absoarbe tot untul. Dupa , mariti flacara si adaugati vinul, lasati sa se evapore si ajungeti doua polonice de apa calda.Cand apa s-a evaporat adaugati alte
doua polonice de apa calda repetati pana cand orezul s-e fierbe. 


La jumatatea timpului de fierbere ,topiti sofranul in cateva linguri de apa calda si adaugati peste orez amestecand bine.

 


Cand orezul s-a fiert ,stingeti focul si amestecati cu parmezanul si untul ramas ajungeti sare dupa gust. 
Inainte de a se servi , lasati 5 min pentru asi prinde aroma.

Pofta buna!





   Orez cu rosii      

Durata : 35 min.            Portii : 4 persoane

INGREDIENTE :

- 400 gr. orez (orez carnaroli)
- 400 gr. rosii cherry
- 2 linguri de suc de rosii
- 1 lt. apa calda (de preferat supa de legume)
- 1 ceapa
- 3 linguri ulei de masline extravirgin
- 40 gr. parmezan
- 20 gr. unt
- 2 foi de busuioc
- sare

MOD DE PREPARARE :  

Se incepe a toca ceapa marunt si calirea ei in 3 linguri de ulei de masline extra virgin la foc mic pentru 10 min.Atentie ceapa nu trebuie sa se prajeasca are nevoie sa prinda o culoare galbui transparenta. Dupa ce s-a calit ceapa varsati peste, orezul si amestecandul lasati sa se incinga pentru 2 min.
Acum adaugati un polonic de apa calda si lasati sa se evapore.



  Cand apa s-a evaporat ajungeti rosiile , amestecati bine si mai adaugati un polonic de apa calda pe care lastai sa se evapore. Puneti si cele 2 linguri de suc de rosii si continuati cu adaugarea a unui polinic de apa calda de fiecare data cand se avapora pana cand orezul se va coace.
Cand orezul va fi aproape copt adaugati busuiocul tocat si reglati sararea.


  
Cand orezul s-a copt stingeti focul si adaugati untul si parmezanul amestecand circa 1 minut.
Se serveste cald .
Pofta buna!




  
Orez cu lamaie si creveti   

Durata : 40 min.            Portii : 4 persoane

INGREDIENTE :  

- 1 lamaie
- coaja de lamaie de la jumatate de lamaie
- 1 ceapa 
- 1 lt. apa calda (de preferat supa de legume)
- 400 gr. creveti curatati
- 400 gr. orez (orez carnaroli)
- 40 gr. unt
- 1/2 pahar de vin 
- sare 
- piper


MOD DE PREPARARE :    

Incepeti reteta prin fierberea crevetilor in apa sarata.Scurgeti de apa si lasati deoparte.
Tocati ceapa marunt si caliti in 20 gr. de unt dupa care adaugati orezul si lasati sa se incinga in jur de 2 minute, amestecand mereu.

 
       



Acum adaugati vinul si sucul de la lamaia stoarsa.Amestecand mereu coaceti orezul adaugand de fiecare data cand este nevoie cate un polnic de apa calda.






Inainte de a se coace orezul ajungeti coaja de lamaie rasa , piperul si crevetii fierti precedent. 
Cand orezul s-a fiert stingeti focul si adaugati restul de unt ramas si amestecati bine.
Se serveste cald cu putin arpagic verde tocat si presarat deasupra.
Pofta buna!


Orez cu branza gorgonzola     

Durata : 40 min.            Portii : 4 persoane

INGREDIENTE :    

- 1 ceapa salota
- 1 lt. apa calda (de preferat supa de legume)
- 100 ml. vin alb sec
- 20 gr. unt
- 30 gr, parmezan ras
- piper
- 400 gr. orez (orez carnaroli)
- 150 gr. branza gorgonzola dulce  

MOD DE PREPARARE :  

Prerarea retetei se incepe prin tocarea fina a cepei salota si calirea ei la foc mic in 20 gr. de unt.
Cand ceapa este gata adaugati orezul si lasati sa se incinga 2 min amestecand mereu, apoi stingeti cu vinul alb.
Ajungeti un polonic de apa calda si procedati cu coacerea orezului, amestecand si adaugand cate un polnic de apa calda de fiecare data cand se evapora.



Cand orezul e aproape gata amestecati cu parmezanul ras si branza gorgonzola taiata in cubulete. Stingeti focul , piperati si serviti imediat.
Pofta buna!










0 comentarii: