Carnea este un aliment foarte important in alimentia de zi cu zi datorita continutului mare de proteine . Proteinele animale sunt  importante deoarce sunt complete , adica contin toti aminoacizii esentiali pentru a trai o viata echilibrata . Binenteles , ca in alimentatia noastra , e necesar sa fie prezente diferite tipuri de carne ca vita , vitel , porc , pui , miel si multe altele .

Ca si in Romania , Italia are o mare traditie si cultura in domeniul carnii de porc , prin producerea derivatelor precum salamuri , sunci afumate sau sarate , carnati si binecunoscutul prosciutto care este preparat din coapsa porcilor si uscarea lui folosind sararea .

Carnea in bucataria italiana este folosita mereu in al doilea fel de mancare  , preparand unele dintre cele mai delicioase retete ce difera prin originalitatea lor , traditiile si zona de origine . Ca exemplu din Abruzzo tocana cu mamaliguta , din Calabria celebra reteta de ciuperci cu bacon , in Lazio delicioasa fasole cu sorici de porc si multe alte retete ce  le voi descrie mai jos in pagina . Incercati aceste retete si va veti convinge singuri de bunatatea acestor bucate .

Va recomand cu placere o specialitate tradizionala din Toscana , pui vanatoresc . O reteta usor de pregatit si foarte aromata datorita cepei si vinului rosu . Nu ezitati sa incercati toate retele acestei pagini intrucat nu veti fi dezamagiti . 

Coaste de porc,carnati si mamaliga     

Durata : 2h            Portii :4 persoane
 
INGREDEINTE :  

- 1,2 kg. coaste de porc 
- 4 carnati 
- 1,5 kg. de rosii mature
- un pahar de vin alb sec
- 4 catei de usturoi
- 2 fire de rozmarin praospat
- sare fina si groasa
- un ardei iute
- 8 linguri de ulei de masline extravirgin 
- branza pecaorino romano ras ( sau o branza de oaie uscata rasa )
- 500 gr. malai
- 1,5 litri de apa    

MOD DE PREPARARE :     

Intr-o tigaie destul de incapatoare  incalziti uleiul de masline dupa care adaugati rozmarinul , usturoiul si coastele de porc cu carnatii si lasati la gatit circa 10 minute la foc mediu. Stingeti cu vinul alb si lasati sa se evapore. Rosiile le tocati si le adaugati imediat dupa ce vinul s-a evaporat , adaugati si erdeiul iute un pahar de apa si sare , acoperiti tigaia si lasati la gatit cel putin o ora si un sfert la foc mic amestecand din sfert in sfert de ora.
Cand sucul va fi gata, putem incepe a prepara mamaliga .
Intr-o oala fierbeti 1,5 litri de apa dupa care adaugati sare si maliul putin cate putin amestecand mereu timp de aproximativ o ora. 
Acum ca totul este gata puneti in farfurii mamaliga si peste adaugati sucul cu coastele de porc si carnatii ,presarati cu branza pecorino romano si serviti calda . 
Pofta buna !
  

Pui vanatoresc 

Durata : 1h si 20 min.           Portii : 4 persoane


INGREDIENTE : 
 
- un pui
- 1 ceapa 
- 2 morcovi
- 3 ramuri de telina
- 1 catel usturoi
- 1/2 pahar ulei de masline
- o conserva de 400 gr. rosii
- un pahar vin rosu
- un smoc de patrunjel tocat
- o ramura rozmarin
- piper

MOD DE PREPARARE : 

Incepeti reteta cu spalarea  puiului si taierea lui in bucati, lasand pielea pentru a da aroma retetei.
Intr-o tigaie incalzim uleiul de masline si adaugam puiul lasand sa se inroseasca pe cele 2 parti pentru 10 min. 
In acest punct ajungem ceapa,usturoiul,telina si morcovul tocate marunt , un pic de sare , piper si rozmarinul . Lasam la gatit 5 min.Cand totul va prinde culoare varsati vinul rosu si lasatil sa se evapore.
Cand vinul sa evaporat adaugati rosiile si gatiti totul pentru un minim de 30 min. la foc mediu, pana cand puiul se coace bine si devine moale.
Se serveste cald cu mamaliga sau piure de cartofi.   
Pofta buna!  


Carne pizzaiola 

Durata : 50 min.            Portii : 2 persoane

INGREDIENTE :

- 300 gr. felii de carne de vita (nu prea subtiri si nici prea slabe)
- 2 rosii mature
- 2 catei de usturoi
- o mana de masline sarate
- 2 linguri ulei de masline extra virgin
- sare 
- oregano

MOD DE PREPARARE : 

Pentru inceput curatati rosiile de piele si de seminte , apoi taiati in bucati mici. 
Intr-o tigaie puneti uleiul, usturoiul si rosiile si gatiti la foc mare pentru 10 min.Dupa, adaugati maslinele si lasati pe foc inca 2 minute.
Acum puneti feliile de carne in tigaie si gatitile cate 2 minute pe fiecare parte.Secretul este ca , carnea sa nu devina dura . Cand este aproape gata presarati cu oregano
Se serveste cald ,cu piure de cartofi. 
Pofta buna!

Tocanita de vitel cu cartofi    

Durata : 150 min            Portii : 4 persoane

INGREDIENTE :   

- 1 kg. carne vitel macra
- 1 kg. cartofi
- 1 morcov
- 1 ceapa 
- 4 linguri ulei de masline extra virgin
- un fir de telina
- 1 litru de apa calda (de preferat supa de carne)
- sare 
- piper
- o lingura de faina

MOD DE PREPARARE :
     
Pentru prepararea acestei retete taiati carnea in cubulete de aproape 4 cm. apoi spalati si tocati fin ceapa , morcovul si telina. Intr-o tigaie destul de adanca puneti uleiul de masline si prajiti 10 min. verdeturile la foc mic. Cand prajeala este gata si ceapa a devenit transparenta adaugati carnea si gatiti pana cand , carnea s-a inrosit pe toate partile. Amestecati des sa nu se lipeasca. Acum adaugati apa calda cu un polonic pana acoperiti carnea si lasati sa fiarba la foc foarte mic acoperind tigaia cu un capac. Va dura in jur de 1 ora si jumatate . La jumatatea duratei de fierbere sarati si piperati dupa gust si in caz de carnea este prea uscata  mai daugati apa calda. Intre timp curatati si taiati cartofii in cubulete si le veti ajunge in tigaie cu jumatate de ora inainte de finirea fierberii carnii, dar inainte cu 15 min. inainte ca totul sa fie gata adaugati un pahar de apa calda amestecat cu faina pentru a ingrosa continutul , amestecand cu grija. Dupa fierberea carnii si cartofilor controlati de sare . Se serveste imediat. Pofta buna!    

Miel all'arrabbiata      

Durata : 80 min.           Portii : 6 persoane

INGREDIENTE :   
 
- 1,2 kg. carne de miel
- 2 catei de usturoi
- 2 ardei iuti proaspeti
- 4 felii de ansoa
- 1 ramura de rozmarin
- 1 ramura de cimbru
- 2 foi de salvie
- 1 smoc de patrunjel
- coaja rasa de la 1/2 de lamaie
- 1 pahar de vin alb sec
- ulei de masline extra virgin 
- sare       


MOD DE PREPARARE :
   
Spalati rozmarinul , cimbrul si salvia dupa care le tocati foarte fin.
Intr-o tigaie incalziti 4 linguri de ulei de masline extra virgin in care puneti la inrosit usturoiul pisat pentru 1-2 minute la foc mediu , adaugati ardeii iuti taiati si feliile de ansoa . Gatiti pentru 3-4 minute pana se dizolva ansoa , amestecand mereu.
Intre timp , spalati carnea de miel , uscati si taiati in bucati. Intr-o alta tigaie , suficient de incapatoare , incalziti o lingura de ulei de masline extra virgin impreuna cu ierburile aromatice tocate mai devreme si adaugati carnea . Lasati sa se inroseasca uniform ajungeti sare si dupa , adaugati ardeii iuti gatiti in cealalta tigaie. Stingeti cu vinul alb sec , lasand sa se evapore parzial.  Micsorati flacara , acoperiti cu un capac si lasati sa se gateasca pentru o ora , amestecand din cand in cand , adaugand in caz de nevoie un pic de apa calda.
Se serveste imediat cu putin patrunjel tocat si coaja de lamaie rasa deasupra. 
Pofta buna! 

Chiftele de carne   
 
Durata : 40 min.            

INGREDIENTE :    

- 500 gr. carne macinata de vita
- 50 gr. de parmezan 
- 2 oua medii
- 1 catel de usturoi
- ulei
- 100 gr. miez de paine
- 50 gr. cascaval afumat 
- sare 
- piper
- un smoc de patrunjel

MOD DE PREPARARE :   

Incepeti reteta prin a faramita miezul de paine intr-un  mixer . Spalati si tocati patrunjelul si usturoiul , apoi taiati in cubulete mici cascavalul.
Acum intr-un castron incapator adaugati carnea macinata ,  patrunjelul ,usturoiul , cascavalul , ouale batute si parmezanul . Amestecati bine cu o lingura de lemn si ajungeti la sfarsit miezul de paine faramitat . Sarati si piperati dupa gustul vostru. Acperiti cu o folie de plastic transparenta si bagatil in frigider pentru o jumatate de ora.
Dupa ce s-a scurs timpul, scoateti din frigider si incepeti a forma chiftele cu ajutorul mainilor . Prajiti in ulei bine incins . Se serveste cu piure de cartofi sau salata verde.
Pofta buna!