Nuga cu ciocolata(Torrone al cioccolato)     

 Durata : 45 min.            Portii : 3 persoane

INGREDIENTE :    

 - 300 gr. ciocolata amara faramitata(tocata)
- 150 gr. miere
- 100 gr. zahar
- 120 gr. alune de padure prajite
- 1 aroma de vanilie
- 30 ml. de apa 

MOD DE PREPARARE :      

Intr-o tigaie puneti la incalzit mierea prin metoda Bain-Marie si lasati la gatit pentru aproximativ 1 ora si jumatate , amestecand din cand in cand sa nu se lipeasca . Cand mierea este gata intr-o alta tigaie caramelizati zaharul in 30 de ml . de apa tot prin metoda Bain-Marie . Are nevoie de circa 20 de min ca zaharul sa se caramelizeze.
In a treia tigaie incepeti sa topiti ciocolata tot prin metoda  Bain-Marie .
Cand zaharul este aproape cristalizat ( caramelizat ) adaugati-l peste miere si amestecati pentru a imbina bine ingredientele , apoi ajugeti vanilia , alunele de padure prajite si ciocolata topita .Amestecati bine ingredientele si dupa turnati intr-o forma de care doriti si lasati sa se raceasca . De obicei nuga ramane mai moale in interior daca doriti sa fie mai tare lasti-o mai mult sa se usuce.

Inghetata cupa bunicului    

Durata : 30 min.            Portii : 2 persoane

INGREDIENTE :   

- 250 gr. frisca lichida
- 50 gr. zahar
- o lingura de cafea solubila
- o lingurita de cacao amara
- o ceasca de cafea tare
- un ou
- ciocolata amara      

MOD DE PREPARARE :    

Mixati zaharul cu galbenusul de ou , separat se mixeaza albusul .  Intr-un castron mixati si frisca lichida .Acum uniti toate compozitiile mixate , adaugati ceasca de cafea , cacao amara si cafeaua solublia si amescati bine .Ajungeti si putina ciocolata amara faramitata pentru decor,  varsati continutul direct in cupe sau intr-un recipient si bagati la congelator pentru 30 de min.
 Pofta buna !      

Inghetata de capsuni     

Durata : 35 min.            Portii : 4 persoane

INGREDIENTE :     

- 300 gr. de capsuni
- 200 gr. frisca lichida
- 300 ml. lapte
- 100 gr. de zahar
- 1/2 lamaie   

MOD DE PREPARARE :    

Spalati capsunile si mixati impreuna cu sucul de la jumatate de lamaie , cu ajutorul unui blender. Adaugati frisca lichida , laptele si  amestecati bine . Turnati compozitia intr-un recipient de facut gheata si bagati la congelator pentru o ora . Dupa ce s-a scurs timpul scoateti din congelator si mixati cu blenderul la viteza mica pentru a rupe cristalele de gheata si a incorpora aer in compozitie. Acum reintroduceti in congelator pentu alte 2 ore . Se serveste in cupe cu 2 capsuni taiate ca ornament.
Pofta buna !
Piscoturi pavesini    

Durata : 40 min.            Cantitate : 115 pavesini
 
INGREDIENTE :     

- 150 gr. faina
- 30 gr. amidon de porumb
- 130 gr. zahar + 20 gr. pentru prafuire
- 3 oua 
- un pliculet de vanilina  
MOD DE PREPARARE :   

 Cu mixerul , mixati ouale si zaharul pana devine o compozitie spumoasa. Adaugati faina,pliculetul de vanilina si amidonul de porumb amestecand compozitia incet de jos in sus pentru a nu taia compozitia. Acum intro punga de plastic taiati un colt si umpleti cu , compusul de pavesini.Intr-o tigaie puneti foaia de copt si prin stargerea pungii incepeti sa asezati pavesini intr-o tava suficient de incapatoare.Nu uitati sa nu le dati forma mare pentru ca se maresc in cuptor.Inainte de a baga tava in cuptor lasati in frigider piscoturile pentru 10 minute dupa care prafuiti cu 20 gr. zahar.
Acum introduceti tava in cuptorul incalzit la 180 de grade pentru 5 minute dupa care micsorati temperatura la 150 de grade si lasati sa prinda putina culoare. Inainte de a servi se lasa la racit.
Piscoturile pavesini se pot consuma la micul dejun la o cana cu lapte, dar utilizarea lor preferita este pentru torturile tiramisu. 





Tiramisu 

Durata : 40 min.            Portii : 6 persoane

 INGREDIENTE :     

200 gr. piscoturi pavesini
- 500 gr. branza mascarpone
- 4 oua
- 120 gr. de zahar
- 50 gr. de cacao
- 100 gr. de ciocolata amara
- 4 cesti de cafea 

MOD DE PREPARARE :  

Separati galbenusurile de albusuri , se toarna intr-un castron , se adauga zaharul si se bate cu un tel pana se obtine o textura cremoasa. Se adauga branza mascarpone si se amesteca. Dupa ocupati-va de albusuri care se bat spuma tare. Acum se amesteca spuma de albusuri cu crema de mascarpone incet de jos in sus , cu o paleta de lemn . Este total nerecomandata amestecarea cu mixerul. Folositi miscari lente cu paleta pentru ca spuma de albusuri sa nu se lase. Pregatiti cafeaua si lasati sa se raceasca , apoi turnati intr-o farfurie adanca . Este recomandat sa se foloseasca o cafea cu aroma tare. 
Intr-un vas  cu peretii inalti , incepem aranjarea straturilor de piscoturi si crema. Trecem fiecare piscot , pe rand , prin cafea si incepem aranjarea primului start , peste care intindem jumatate  din crema apoi se preasara cacao si se rade putina ciocolata amara.Continuati cu al doilea strat de piscoturi , crema , cacao si ciocolata rasa. 
Se lasa la frigider pentru 2 ore .  Pofta buna!  
Pentru aceasta reteta se poate folosi piscoturi de sampanie sau piscoturi pavesini .

Tiramisu cu capsuni     

Durata : 40 min.           Portii : 8 persoane

INGREDIENTE :   

- 600 gr. de capsuni
- 400 gr. de piscoturi
- 500 gr. de branza mascarpone
- 130 gr. zahar
- 5 oua
- o lamaie

MOD DE PREPARARE :    

Incepeti reteta prin spalarea  si taierea capsunilor. Apoi lasati-le pentru o jumatate de ora impreuna cu 2 linguri de zahar, sucul de la lamaie si 2 linguri de apa. 
Separati galbenusurile de albusuri. Albusurile se bat spuma tare . Galbenusurile se bat cu  zaharul  si se amesteca cu branza mascarpone pana devine o compozitie omogena. Se adauga peste compozitie ,  spuma de albusuri amestecand incet cu o paleta de lemn de jos in sus. Crema este gata , acum pregatiti sucul de capsuni pentru a inmuia piscoturile.
Puneti intr-un castron sucul scurs de la capsuni  plus jumatate din capsuni taiate in cubulete mici si amestecati cu un blender. Piscoturile si inmoaie in sucul de capsuni cate 15 secunde fiecare .Acum pe fundul unui vas dreptunghiular cu peretii inalti incepeti a pune primul strat de piscoturi pe care acoperiti cu crema de branza mascarpone si capsuni taiate cubulete mici. Incepeti al doilea strat cu piscoturile , crema si capsuni taiate cubulete . Se baga la frigider pentru 2 ore. 
Pofta buna!  

Crema zabaione    
 
Durata : 15 min.            Portii : 4 pers.

INGREDIENTE :    

- 8 galbenusuri de ou
- 160 gr. zahar
- 100 ml. vin licoros

MOD DE PREPARARE :   

Intr-un castron de otel mixati cu ajutorul mixerului electric cele 8 galbenusuri de ou cu zaharul , pana devine o crema spumoasa , fina si aproape alba. Acum adaugati vinul putin cate putin amestecand mereu cu mixerul . Cand toate ingredientele sunt bine amestecate , introduceti catsronul intr-o oala mai mare pe care o umpleti cu apa calda doar 1/3 (un sfert) si continuati sa amestecati cu mixerul la foc foarte mic pentru 10 - 15 min. Atentie , apa nu trebuie sa fiarba ci doar sa fie calduta . Amestecati pana cand crema se va umfla. 
Se serveste imediat cu biscuiti sau fructe seci. Pofta buna!  

0 comentarii: