Papanasi         

Durata : 1 ora            Portii : 5 persoane

INGREDIENTE :    


- 250 de grame de branza de vaci
- 1 lingurita rasa de sare
- 1 lingurita de scortisoara
- 1 lingurita de praf de copt
- 1 plic de zahar vanilat
- 2 oua intregi
- 230 de grame de faina
- coaja rasa de lamaie
- 1/2 ulei pentru prajit
- dulceata ( merge bine dulceata de visine )
- smantana 
- zahar pudra    

MOD DE PREPARARE :   

Intr-un castron se pune branza, sarea, zaharul vanilat , scortisoara  si coaja rasa de lamaie . Se adauga si o lingurita de praf de copt.
Se marunteste totul cu furculita si se omogenizeaza, apoi se adauga cele doua oua.Se omogenizeaza ouale si branza, apoi se adauga faina si se incepe sa se inglobeze cu o lingura, apoi se ia la framantat..
Cantitatea finala de faina absorbita poate sa varieze usor in functie de marimea oualor, de gradul de umiditate al branzei. In final se obtine un aluat care nu trebuie sa se lipeasca de maini, dar nici nu trebuie sa fie tare.
Se presara planul de lucru cu faina pentru ca aluatul sa nu se lipeasca.Aluatul se imparte in 5 bucati marisoare, pentru papanasi, si 5 bucati mai mici pentru binecunoscutul mot.Bucatile mici se modeleaza in forma de bila, cele mari se rotunjesc, se turtesc si cu ajutorul degetelor se formeaza la mijloc o gaura care se largeste usor, permitand papanasilor se se faca bine in interior in timpul prajirii.
Pentru prajit, ideal este un vas de fonta sau o cratita cu fundul mai gros. Se toarna in vasul ales uleiul (trebuie sa aiba o adancime in vas de cel putin 5-6 cm.) si se incinge pe foc potrivit. Se prajesc pe rand papanasii pana cand se rumenesc frumos.
Se scot papanasii pe hartie absorbanta, indepartand uleiul in exces.
Se servesc calzi cu smantana si dulceata deasupra .
Un desert foarte pufos si delicios!

0 comentarii: